Ateş Ölçümlerinde Görülen Farklılıklar.

Çocuklarda ateş ölçümlerinde vücuttan ateş ölçülen yer ve ölçümde kullanılan teçhizatlara göre belirgin sıcaklık farkları saptanabilmektedir. Vücut sıcaklığı ölçümü için teknolojik gelişmelere paralel olarak değişik yöntemler geliştirilmiştir. Timpanik termometrelerin (temassız ateş ölçerler) en büyük avantajı, vücut ısısı ölçümü için gerekli zamanı azaltması ve kullanımının kolay olmasıdır. Timpanik termometre (temassız ateş ölçerler) ile elde edilen vücut ısısı ölçümü gerçeğe en yakın değer olarak kabul edilmektedir

Temassız Ateş Ölçer İle Ölçüm yapıyorsunuz ve vücudunuzun başka bölgelerinde farklı değerler görüyorsunuz. Peki hangisine güveneceksiniz?

Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır.  Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”. Örneğin alın ortası yerine kulak arkasından ölçüm yaparsanız çocuğunuzun hafif ateşi olmasına karşın yüksek ateşi olduğunu düşünebilirsiniz.

 

Ateşi alın ortasından ölçüyorsunuz ama her defasında farklı değer çıkıyorsa…

Evet genel olarak her ölçümde 0,5 – 1 derece hata payı vardır. Bu nedenle ateşin kaç olduğunu en iyi anlamamızın yolu 3 ölçüm yapıp ortalamasını almaktır.

 

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?