Çocuklarda Gribal Enfeksiyonlar

Gribal enfeksiyona neden olan mikroba “influenza virüsü” adı verilir. Grip mikrobu insandan insana solunum yolu ile bulaşır. Grip enfeksiyonu olan bir kişi ile aynı havanın solunması mikrobun bulaşması için yeterlidir. Mikrop ilk olarak vücutta üst solunum yollarına boğaz ve burun bölgesine yerleşir ve burada çoğalmaya başlar.

 

Hastalığa ait belirtiler mikrobun bulaşmasından sonra 1-3 gün içinde başlar. Titreme, baş ağrısı, ateş, genel kas ağrısı ve halsizlik hastalığın başlıca bulgularıdır. Daha sonraki dönemde öksürük ve burun akıntısı gibi şikayetler başlar. Gribal enfeksiyonlarla ilgili olarak en çok yapılan hatalardan biri soğuk algınlığı ile karıştırılmasıdır. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ile seyreden soğuk algınlıklarında ateş olmazken gribal enfeksiyonlarda ateş 40 C’ye kadar ulaşabilmektedir.

 

Gribal enfeksiyonlar 40 C ateş yapabilmesine rağmen viral enfeksiyonlar grubundan olduğundan antibiyotik kullanımının  hastalığın tedavisinde yeri ve faydası yoktur. Ateş genel olarak ortalama 3-5 gün kadar devam eder. Sonrasında hastalık iyileşme dönemine girer  yaklaşık 7 günde sonlanır.

 

Gribal enfeksiyonlara neden olan influenza mikrobunun çocuğun bağışıklık sistemini zayıflatma özelliği vardır. Çocuklarda gribal enfeksiyonlardan sonra zature ya da akut bronşiolit gibi alt solunum yolları enfeksiyonlarına yatkınlık oluşur. Gribal enfekiyonlarda ateş ve öksürük ortalama 3-5 gün kadar devam eder. Çocuğunuza gribal enfeksiyon tanısı kondu ve 3. günün sonunda halen ateş devam ediyor ise ya da öksürük giderek azalacağı yerde giderek şiddetleniyor, beraberinde hışıltılı solunum ya da solunum sıkıntısı gelişiyorsa bu durumda tekrar çocuğunuzu doktorunuzun görmesini gerektirir.

 

İnfluenza virüsüne karşı aşı geliştirilmiş olmakla beraber aşının koruyuculuğu % 50 gibi düşük bir orandadır. 6. aydan sonra tüm çocuklara uygulanabilir ve aşı, eylül sonu ve ekim başı gibi, sonbaharda ve her yıl olacak şekilde uygulanır. Ancak koruyuculuğunun çok fazla olmaması nedeni ile  aşı daha çok kronik hastalığı olan riskli çocuklara önerilir. Alerjik astım,  şeker hastalığı  ya da kronik böbrek hastalığı olan çocuklar gribal enfeksiyonun ağır seyretme ihtimali daha yüksek olduğundan aşılanmalıdır.

Herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bir çocukta grip aşısı uygulamaya gerek yoktur.

 

Gribal enfeksiyonlar genellikle her yıl aralık ve ocak aylarında salgın yapma eğilimindedir. Grip salgınının başladığı bu aylarda hastalıktan korunabilmek için çocuğunuzu kalabalık ortamlara sokmamak, gripli kişilerle bir araya getirmemek en iyi yollardır.

 

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?