Bitkiler ilkbahar, yaz ve sonbaharda, bitkiler aynı türdeki diğer bitkileri döllemek için küçük polen taneleri salgılarlar. Alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin çoğu ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden gelir. Bu bitkiler rüzgarla seyahat eden küçük, hafif ve kuru polen taneleri yapar. Bu dolaşımdan dolayı polen, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok insan polen alerjisini “alerjik nezle” olarak da bilir.
Polenler en çok hangi mevsimde olur?
Mart, nisan ve mayıs ayları havada polen yoğunluğunun en fazla olduğu aylardır.
Polen havada günün hangi saatlerinde daha yoğundur?
Sabah 5 -10 arası, akşam 5 -10 arası polenlerin en çok hareket ettiği ve havada en yoğun olduğu dönemdir.
Hangi bitkilerin poleni daha alerjiktir?
Polen alerjisi en çok yeşil yapraklı otlar ve ağaç polenlerine karşı gelişir. Sanıldığının aksine renkli çiçeklerin polenlerine karşı alerji daha nadir görülür.
Çocuğumun polen alerjisi var. Polenlerden nasıl korumalıyım?
1- İlk bahar aylarında yani mart nisan ve mayıs aylarında polen yoğunluğunun fazla olduğu, sabah 5-10 arası, akşam 5-10 arası uzun süreli dışarıda kalmamalısınız.
2- İlkbahar aylarında sabah 5-10 akşam, 5-10 arası kapı pencere açarak evi havalandırmamalısınız.
3- Polen filtreli hava temizleyici ve polen filtreli klima kullanmalısınız.
4- Araba ile seyahat ederken pencere açmayıp klima kullanmalı ve polen filtresini sıklıkla kontrol ettirmelisiniz.
5- İlkbaharda çok rüzgarlı havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalısınız.
6- Polenler dış ortamda eşyalara ve kıyafetlere yapışıp sonra solunum sistemine girebilir. Bu nedenle ilkbaharda dışarıda çamaşır kurutmamalı ve yatak yorgan vs bu mevsimde dışarıda havalandırmamalısınız.
7- İlkbaharda dışarıdan eve gelindiğinde çocuğunuzun kıyafetlerini kendi yatak odası dışında bir yerde değiştirilmelisiniz. Kıyafetteki polen büyük oranda odasına saçılacaktır. Bunun için en uygun yer banyodur. Çıkarttığınız kıyafet leri de mutlaka yıkayıp tekrar kullanmalısınız.
8- Evde canlı çiçek olmamalı. Unutmayın çiçek açmayan bitkiler daha alerjiktir.
9- Evde kokulu deterjanlar ile temizlik tapmayın. Koku hafızası denen bir durum vardır. Yani bitkinin kendi ortamda olmasa bile kişi allerjik olduğu bitkinin kokusunu duyduğunda da şikayetleri başlar.
Polen alerjisinin teşhisi nasıl yapılır?
Cildinize yapılan iğne testi, çocuğunuzun polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlardan olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediğini gösterir. Kan testi ile yapılacak alerji testi de polen alerjisini teşhis etmekte kullanılabilir.
Polen alerjisine karşı sizleri bilgilendirmekten ve bu rahatsızlığı atlatmanıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız. Sevgi ve sağlıkla kalın.
Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli