Beşinci Hastalık yani Eritama Enfeksiyozum, Çocukluk çağı bulaşıcı döküntülü hastalıklardan biridir. Genel olarak halim selim seyrettiği için aşısı yoktur. Yılın her döneminde görülebilir ancak özellikle kış sonu ve ilkbahar döneminde salgınlar yapar.
Genelde çocukluk döneminde geçirilir, en sık görüldüğü yaş grubu 5-15 yaş aralığındadır. Genel olarak yetişkinlerin %40-60’ı hastalığı geçirmiştir.
Beşinci hastalık bulaşma şekli damlacık enfeksiyon yolu yani solunum yoludur. Mikrobu taşıyan kişinin nefes alışverişi ile mikrop havaya saçılır aynı havayı soluyan çocuk mikrobu almış olur. Mikrop boğaza yerleşir.
Kuluçka dönemi yani hastalığı taşıyan kişi ile temas sonrası hastalığın görülebileceği gün süresi 4-28 gün arasında değişir. Ama ortalama süre 14-16 gündür.
Beşinci Hastalık öncül belirtileri çok hafiftir. Düşük dereceli ateş, baş ağrısı, burun akıntısı vb. üst solunum yolu bulguları görülür. Bu dönem genel olarak aileler tarafından daha çok hafif soğuk algınlığı gibi düşünülür ve önemsenmez.
Hastalığın asıl adını koyduğumuz yer, döküntüsünün başladığı dönemdir. Bu dönem 3 aşamadan oluşur:
Birinci Evre; Eritamatöz yüz kızarıklığı
Bu dönem genel olarak biz hekimler tarafından yanaklarda tokat atılmış manzarası olarak tarif edilir. Bu dönemde ateş yoktur ve birçok aile bu yüz kızarıklığını bir şey alerji yaptı ya da ilkbaharda çok görüldüğü için güneşte kaldık gibi düşünür. Bu dönemde hasta çocuk görüntüsü yoktur, çocuk gayet iyi ve enerjiktir
İkinci Evre; yaygın maküler eritem dönemi
Yani döküntü vücuda yayılır. Döküntü özellikle kol ve bacakların üst kısımlarında daha yaygındır. Yine kol ve bacakların arka yüzlerinde daha yaygındır. Aynı döküntü gövde de görülür. Genellikle ortaları solarak iyileşir bu nedenle dantela görünümü vardır. El ve ayaklar korunur döküntü olmaz. Kaşıntı genellikle olmaz nadiren büyük çocuklarda olabilir.
Üçüncü dönem, İyileşme Evresi;
Döküntü soyulma olmadan 1-3 hafta içinde kendiliğinden söner.
Özetle döküntünün tamamen sönmesi arada alevlenme dönemleri ile beraber 3 haftayı bulabilir.
Sağlıkla kalın
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli
KAYNAK: Nelson textbook of pediatrics