Anne Sütü Sarılığı

Anne Sütü Sarılığı Nedir? Neden olur? Ne yapmalıyım?

Anne sütündeki bazı maddelerin bebeğin kanındaki bilirubin seviyesini yükseltmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu bebeklerde sarılığa neden olan bilurubin değeri 4. günden başlayarak giderek yükselir. Ama normalde 7. günde başayan sarılık değerinde düşme trendi bu bebeklerde görülmez ve değer giderek artmaya devam eder. 10-15’nci günlerde 15-20 mg /dl’ye ulaşır. Genelde 20 mg/dl’yi geçtiği çok görülmez. Bu günlerden sonra yavaş yavaş düşmeye başlar. Buna karşın bebeğinizi sarı görmeyeceğiniz 5mg/dl’nin altına düşmesi 3’ncü ayı bulur. 

Anne Sütü Sarılığı Tedavisi.

Bu konuda fototerapi uygun bir tedavidir. Ancak bu konudaki en önemli unsur uzamış sarılığın anne sütü sarılığı olduğuna emin olmaktır. Bu da uzamış sarılığa neden olabilecek tüm olası hastalıkların ekarte edilmesi ile mümkündür. Tüm testler yapılıp olası tüm nedenler ekarte edildikten sonra ve anne sütü sarılığının adı konduktan sonra beklemek lazım. Kendiliğinden geçmesini beklemek en doğru olandır. 

Anne sütü sarılığının nedeni olarak bilimsel anlamda kesin ve net bir cevap yoktur. Bazı annelerin sütünde bulunan bir enzim nedeni ile karaciğer tarafından barsaklara atılan bilurubin maddesinin barsaktan emilerek tekrar kana geçmesi nedeni ie sarılığın uzadığı düşünülür.

 

Adı Anne Sütü Sarılığı Olduğuna Göre Bebeğimin  Sarılığının Geçmesi İçin anne Sütünü Kesip Formul Süte Geçmeli miyim?

Kesinlikle anne sütü kesilmemelidir. Çünkü anne sütü sarlığının bebeğe zarar vermedği kesin ve net olarak kanıtlanmıştır. Daha önceki yıllarda anne sütü sarılığında hem tanı koymak hem de sarılığı düşürmek için anne sütü kesilip mamaya geçilirmiş. Ama son yıllarda kesinlikle tanıda da tedavide de bu yöntem önerilmez. Anne sütü sarılığının tek bir önemi vardır. Uzamış sarılığa neden olabilecek diğer hastalıkların ekarte edilip uzamış sarılığın anne sütü sarılığı olduğunun kanıtlanmasıdır. 

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

 

Yenidoğan sarılığına ilişkin diğer yazılarım:

Uzamış Sarılık

Yenidoğan Sarılığı ve Nedenleri

Yenidoğan Sarılığı

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?