Yenidoğan Bakımı – 1

Yenidoğan bakımı, özellikle çiftin ilk bebeği ise çifti en çok strese sokan konulardan biridir. Çekirdek aile formatına geçilmesi ile beraber çiftin yanında daha önce bebek bakımını üstlenmiş deneyimli ebeveynlerin olmadığı günümüzde, anne ve baba neyin normal neyin anormal olduğuna kendi başına karar vermek durumunda kalır.

Doğumdan sonra sağlıklı olarak doğan her bebek, normal doğum yapıldı ise ertesi gün; sezaryen ise 2 gün sonra anne ve baba ile birlikte eve taburcu edilir. Bu aşamadan sonra çift kendi kendine “biz şimdi bebeğimizin bakımında bir hata yaparsak” diye düşünmeye başlar.

“Yenidoğan bakımı yazı serisinde” bebeğiniz ile birlikte eve gittiğinizde dikkat edilmesi gereken ve bilinmesi gereken birkaç çok basit noktayı sizlere aktarmak istedim.

En çok endişe duyulan konulardan biri “anne sütü yeterli olacak mı ve bebeğimin aç kalıp kalmadığını nasıl anlayacağım?” sorusudur.

İlk bir ayın kuralı yoktur bebek her istediğinde emzirilmelidir. Ancak bebek uykuda ise en geç 2 saatin sonunda uyandırılmalı ve emzirme çalışmalarına başlatılmalıdır.

Bir öğün ortalama 15-20 dakika kadar sürmelidir.

Yenidoğan bir bebeğin mide hacmi bir ceviz büyüklüğü kadardır. Anne miktara takılmadan sadece emzirmeye odaklanmalıdır.

İlk üç gün gelen süt doğası gereği şekerden (laktoz) zengindir ve içeriği nedeni ile miktarı az bile olsa bebeğinizin kan şekerini hemen yükseltecektir.

Anne süt miktarına takılmadan bebeğini bol bol emzirmelidir. Bebeğiniz zaten 5. günde tekrar çocuk doktoru kontrolüne gelecektir. Tüm bebeklerin ilk 5 gün %10 kadar kilo kaybetmesi olağandır.

Bebek emzirmeye hazırlanırken anne olabildiğince kalabalıktan uzak, sessiz ve bebeği ile kendi kendine kalabileceği bir ortamda olmalıdır.

Anne oturur pozisyonda olmalı ve bebek annenin kucağında 45 derecelik açı ile tutulmalıdır. Bebeğin başı anne memesine doğru itilmemelidir. Bebek başı serbest bırakılmalı ve memeyi kendisinin bulmasına izin verilmelidir.

Bebekler beslendikten sonra 10-15 dakika sırtına hafifçe avuç içi vurularak gazı çıkarılmalıdır. Her bebeğin gaz sıkıntısı çeker, bu konuda telaş yapmayın.

Emzik ya da biberon özellikle ilk 15 gün meme başı karışıklığına neden olabileceğinden kullanılmamalıdır.

Silikon meme uçları sadece meme ucu içeriye çökük annelerde kullanılmalıdır.

 

Yenidoğan bakımı ile ilgili diğer makalelerim;

Yenidoğan Bakımı – 2

 

Yenidoğan Bakımı – 3

 

 

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?