Bebeğinizi Emzirirken Bilmeniz Gerekenler

Annelerden gelen sorular ışığında bebeğinizin emzirilmesi ile ilgili bazı sorulara ve cevaplarına bu makalemizde yer veriyoruz.

 

İki saatin sonunda bebeğimi emzirmek istiyorum ama uyandıramıyorum.

Böyle durumlarda bebeğinizi soymak, üzerindeki kıyafetleri inceltmek ya da altını açmak işe yarayacaktır. Avuç içlerine ve ayak tabanlarına yumuşak dokunuşlarla masaj yapmak, birkaç damla anne sütü sağıp dudaklarına dokundurmak da etkili uyandırma yöntemleridir.

 

Bebegim ememiyor, sebebi ne olabilir?

Burnu tıkalı mı öncelikle bu durum değerlendirmelisiniz. Bebeğiniz emme sırasında ağzı ile nefes alamayacağı için burnunun açık olması çok önemlidir.  Burnu tıkalı bir bebek anne memesini tutabilse bile emzirmeyi devam ettiremez ve bırakır. Burnu tıkalı bir bebekte ilaç anlamındaki damlalar kullanılamaz. Sadece serum fizyolojik damla ile burun temizliği yaparak bebek rahatlatılır.

Bebeğin ağzında pamukçuk var mı değerlendirilmelidir. Genel olarak süt bebeğinde dilin üzerinde hafif süt kalıntısı olabilir. Ancak bebeğinizin tüm dilini hatta ağzının içini ve dudakları kaplayan beyazlıklar süt kalıntısı olamaz.

Gazı olan bebek emmek istemez.

Annenin keskin ve yoğun kokulu parfümler kullanmanız bebeğinizi rahatsız ediyor olabilir.

Anne-bebek bağı kurulup anne sütünün yeterli hale gelmesi sağlanana kadar bebeğe emzirilen tek şey anne memesi olmalıdır. Erken emzik başlanan bebekler emmek istemez.

Bebekler ilk olarak beslenmeyi hangi yolla öğrenirlerse o yolla devam ettirmek isterler. Örneğin biberonla ilk kez karnı doyan bir bebek bu yolla devam etmek ister ya da ilk olarak sadece meme ucunu tutarak ya da silikon meme ucu tutarak karnı doyan bir bebek bu yolla devam etmek ister.

 

Meme başı karışıklığı ne demektir?

Özellikle ilk günlerde yenidoğan bebeğe farklı nesnelerin emzirilmeye çalışılması meme karışıklığına neden olmaktadır. Örneğin bir bebeğe aynı anda biberonla süt verilmesi, anne memesi denetilmesi, emzik ya da silikon meme ucu ile emzirme denemelerinin yapılması yenidoğan bir bebeğin kafasını karıştırmaktadır. Bunlardan hangisinin anne memesi olduğuna karar vermesine ve doğal olarak anne memesini tutmasına engel olmaktadır. Bu nedenle anne sütünün yeterli olmadığının düşünüldüğü ve devam sütü desteği yapılan bebeklerde bile bebeğin emdiği tek nesne anne memesi olmalıdır. Devam sütü verilmesi gereken bebeklerde mamayı anne memesinin teninden damla damla ekleyip sızdırma denen yöntemle ya da bebeğin ağzına damlatma ile verilmesi en uygun yöntemdir. Biberon anne sütü ve devam sütü ile beraber beslenmesi kesinleşen bebeklerde 10-15’nci günden sonra başlanabilir.

 

Silikon meme ucu kullanalım mı? Hangi durumlarda kullanalım?

Silikon meme uçları sadece meme başı içeriğe doğru çökük olan annelerde önerilmektedir. Onun dışında silikon meme uçlarının tıbben önerildiği bir durum yoktur. Genel olarak annenin ilk bebeği ise tüm annelerde meme ucu küçüktür ve bebek emdikçe meme ucu belirginleşir. Meme ucunun küçük olması silikon uç kullanmak için yeterli bir gerekçe değildir. Silikon meme ucunun gereksiz kullanımı ve bebeğin bu yolla emmeyi öğrenmesi, bebeğin sonrasında annenin memesini tutmasına engel olmaktadır. Bu durume ciddi hijyen problemlerine de neden olmaktadır. Ayrıca bebeğin anne memesini direk temas ederek emmesi bebek-anne arasındaki tensel temas ettirilmelidir. Bu da anne ve bebekteki emme hazzını arttırarak, anne sütünün artmasını sağlamaktadır.

 

Bebeğim beslendikten sonra çok hıçkırıyor sebebi ne olabilir?

Beslenme sonrasında olan hıçkırıklar genel olarak midede gaz olduğunu gösterir. Özellikle emzirme tekniğinde hata olan ve sadece meme ucunu tutarak emen bebekler emme sırasında aşırı hava yutarlar. Bu durum mide gazına sebep olur. Ayrıca aşırı beslenme diğer hıçkırık sebebidir. Hıçkırık olduğunda bebeği beş dakika kadar emzirip sonra gazını çıkarmak hıçkırığı azaltacaktır.

 

Anne sütü ve bebek emzirme ile ilgili diğer makalelerim;

 

Bebeklerde Emzik Kullanımı

 

Anne Sütü İle Beslenme

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?