Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerde emzik kullanımı, bebeğinizin emmesi ve beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan bir kaçına bu makalemimizde değiniyoruz.

 

Emzik kullanabilir miyim? Ne zaman başlayabilirim?

Bebeklerde emzik kullanımı, bebğin emzik ile erken tanışması anne memesinin yanlış teknikle tutulmasına neden olur. Bebek emzik tutar gibi anne memesinin sadece ucunu yakalar. Oysa kahverengi kısmın tamamını yakalamalıdır. Emzik kullanılacaksa bile anne bebek bağı kurulup anne sütü yeterli hale gelmeden başlanmamalıdır. Genel olarak 15’nci günden önce başlanması kesinlikle önerilmez. Çünkü ilk günlerde anne sütünü arttıran en etkili yöntem bebeğin bol bol emzirilmesidir. Bebek emzik için harcadığı süreyi ve enerjiyi anne memesi için harcamalıdır.

Emmek özellikle ilk bir yaşta haz kaynağı olması nedeni ile özellikle oral hazzı yüksek bebeklerde 15-20’nci günden sonra başlatılabilir. Ancak hijyene çok dikkat edilmelidir ve en geç 2 yaşta bıraktırılmalıdır. Oral hazzı yüksek bebeklerde özellikle ilerleyen süreçte parmak emme ya da dudak emme çok görülebilmektedir.  İlerleyen süreçte emzik bırakmak parmak emmeyi unutturmaktan çok daha kolaydır.

Bebek anne sütü ile beslendiği sürece anne ile aynı odada kalmalıdır (rooming in). Bebekler özellikle ilk aylarda çok sık uyanır ve annelerini emerler. Genel olarak lohusa anne gece çok uyanıyor olmasına rağmen kendini zinde hisseder ve uykusuzluk hissetmez. Bunun nedeni ise annede süt yapımından sorumlu olan prolaktin hormonudur. Annenin günlük uyku ihtiyacının azalmasını sağlar. Böylece uykusuzluk hissetmeden bebeğine gerekli bakımı sağlayabilir.

Emziğin zararları

 

Bebeğimi emzirme sıklığım hep 2 saat mi olmalıdır?

Genel olarak ilk 15-20 gün bebekten istek olmasa bile bebek 2 saatin sonunda uyandırılmalı ve emzirilmelidir. Ancak anne ve bebek bağı kurulup anne sütü bebeğe yeterli miktara ulaştıktan sonra özellikle bebek uykuda ise emzirme aralığı 3 saate kadar uzayabilir. Ama onun dışında bebek her istediğinde ve ağladığında emzirilmeli ve belli bir saat aralığı beklenmemelidir. Bebekten istek olmasa bile en geç 3 saatin sonunda emzirilmelidir.

Her bebek beslendikten sonra hafifçe ağzının kenarından sızdırır şekilde peynirimsi kusma olabilir. Özellikle aşırı beslenen bebeklerde bu miktar artabilir.

Beslendikten sonra hıçkırıyorsa bebeğinizi beş dakika kadar yeniden emzirip, gazını çıkarmalısınız.

 

Anne sütü ve bebek emzirme ile ilgili diğer makalelerim;

Bebeğinizi Emzirirken Bilmeniz Gerekenler

Anne Sütü İle Beslenme

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?