Sağlam çocuk takibinde yapılan tarama testleri şöyledir:
2. ve 5. günlerde bakılan topuk kanı: Ülkemizde topuk kanları ile 4 ayrı hastalığın tarama testi yapılmaktadır. Doğumsal hipotroidi, fenilketonüri, kistik fibrozis, biotidinaz eksiliğidir. Hepsi de erken tanı konduğunda bebek bu hastalıktan ileriye dönük etkilenmeyen ve tedavisi mümkün olan hastalıklardır.
İşitme testi: Doğan her bebekten ilk 1 ayda yapılması istenir.
Kalça ultrasonu: Genellikle 4-8 hafta aralığında yapılması tercih edilir. 4. aydan sonra yanılma payı arttığından 4. aydan sonraya bırakılmamalıdır.
Göz muayenesi: İlk 3 ayda ve 1. yaşta değerlendirilir. Sonra da 3-4 yaş aralığında yapılır. Göz hekimleri tarafından yapılan testlerdir.
Demir eksikliğinin erken tanısı ve kan testleri: 6-12 ay aralığında, gününde doğmuş her bebekten demir eksikiliği ve buna bağlı kansızlığın erken tanısı için kan testi önerilir. Sorun olmayan ve sağlıklı beslenen bir çocukta sonraki kan testleri ise 3. yaş, 6. yaş ve ergenlik öncesi dönemdedir.
Diş muayenesi: İlk muayene 3. yaştadır ve diş hekimleri tarafından yapılır.
Kan yağları: 3. yaşta her çocukta bakılmalıdır. Ancak ailesinde hiperlipidemi ya da 50 yaşından önce kalp krizi ya da ani ölüm hikayesi olan çocuklarda her yıl bakılması önerilir.
Tansiyon ölçümü: 3. yaşta her çocukta önerilir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Ülkemizde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yetişkin dönemi kronik böbrek yetersizliğinin en sık sebebidir. ilk test şikayet olmasa bile 3. yaşta tam idrar tetkiki olarak önerilir. Sonraki test 6. yaş ve ergenlik döneminde olmaktadır.
Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli