Çocuklarda Kas İskelet Sistemi Ağrıları
Çocukluk çağında sık görülen, bazen çok inatçı olarak aileyi tedirgin eden, bize başvuru sebepleri arasında sık yer alan bir yakınma kas-iskelet sistemi ağrıları.
Çocukluk çağında kas-iskelet ağrısı görülme sıklığı %10-30 arasında değişir. Çocuk romatoloji uzmanlarına sık yönlendirilme sebepleri arasında yer almakla beraber çocuklarda görülen ağrıların ancak çok az bir kısmında altta yatan kötü bir hastalık vardır. Ağrıların çok büyük bir kısmı iyi huyludur.
Çocuklarda görülen iyi huylu kas iskelet ağrılarının en sık nedenlerinden biri kas-iskelet ağrı sendromları ve büyüme ağrılarıdır.
Büyüme Ağrıları
Çocukların %10-30’ unda görülür
Çocuklardaki kas iskelet sistemi ağrılarının en sık nedenidir. Ağrı aralıklı ve iki taraflıdır. Genellikle ön uyluk ve baldırı etkiler diğer uzuvları çok etkilemez. Ağrı genelde akşam üzeri ve geceleri daha yoğundur. Masaj ile ağrı kesici ile hemen geçer. Uykudan uyandırabilir. Büyüme ağrısı asla sabahları olmaz. Ağrı iyi huyludur ve zamanla geçer.
Bu çocukların ebeveynlerinde de çocukluk dönemine ait kas iskelet sistemi ağrıları vardır. Ağrı zaman içinde eklemlerden kaybolur. Ama bu çocukların bir kısmında ağrı yer değiştirerek karın ağrısı ya da baş ağrısı şeklinde ağrılara farklı ağrılara dönüşebilir.
Kas İskelet Ağrı Sendromları
Muayene ve laboratuvar bulguları normal olmasına karşın inatçı ve 3 aydan uzun süren ağrı ile karakterizedir. Yeri değişir ağrı tek bir uzuvda olabileceği gibi birkaç uzuvda da aynı anda da hissedilebilir.
Sıklığı yaş ile artar ve kız çocuklarda biraz daha sık görülür. Bu nedenle en sık görüldüğü yaş grubu ergenlik dönemi kız çocuklarıdır.
Kas-iskelet sendromu ağrısı olan çocuklarda ağrı şikayetine ek olarak ruhsal stres, uyku güçlüğü, ev-okul ve akranlarla olan fonksiyonel işlerde bozukluk. Ağlama nöbetleri, yorgunluk, uyku bozuklukları, değersizlik hissi, konsantrasyon bozukluğu, sık endişe, kaygı gibi psikolojik sıkıntılar da sıktır. Bazen bu çocuklar majör depresyon ya da yaygın anksiyete bozukluğu gibi tanılar da alabilmektedir.
Bu çocukların zaman içinde ağrı, psikolojik stres, uyku bozukluklarının neden olduğu fonksiyonel işlevlerde bozulmalar başlar. Okul devamsızlığı, kendi bakımında ya da çok basit ev işleri gibi günlük bakımda azalma. Akranları ile ilişkilerin bozulması. Buna bağlı yalnızlık ve izolasyon bildirilmektedir. Bu çocukların az arkadaşları vardır ve okul dışı aktivitelere katılmazlar.
Kas iskelet sistemi ağrısı olan bir çocukta ağrı ile beraber psikolojik stres, uyku bozukluğu, fonksiyonel işlevlerde bozulma var ama çocuk doktoru tarafından yapılan değerlendirmede muayene ve laboratuvar bulguları normal ise bu ağrı kas iskelet ağrı sendromu olarak değerlendirilmelidir.
Kas İskelet Sistemi Ağrılarının Olası Diğer Nedenleri Neler Olabilir?
- Travma: düşme, vurma, burkulma vs
- Çocukluk çağı romatolojik hastalıklar: Juvenil romatoid artrit, akut romatizmal ateş ve daha birçok romatizmal hastalık
- Reaktif Artrit: sıklıkla çocukluk çağı üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülen en çok kalça eklemini tutan iyi huylu bir artrit formu
- Çocukluk çağı kemik ve eklem tümörleri
- Çocukluk çağı lösemiler
- D vitamini eksikliği
- Brusella gibi kemik ve eklem ağrısı yapan enfeksiyonlar
Çocuğumda Kas-İskelet sistemi Ağrısı Var Ne zaman Endişe Etmeliyim?
- Ağrı sabah daha yoğun ise
- Ağrı ile beraber ateş, karın ağrısı vb ek yakınmalar var ise
- Ağrı ile beraber aynı bacakta yürürken topallama vs gibi eklem hareketlerinde kısıtlanma var ise
- Ağrı ile beraber sabah tutukluğu var ise
- Ağrıyan eklem de ısı artışı, kızarıklık, şişlik gibi bir bulgu var ise
- Ağrı ağrı kesicilere yanıt vermiyor ise
- Ağrının olduğu bölgede kemik hassasiyeti var ise
- Ağrı ile beraber büyüme geriliği var ise
- Ağrı ile beraber aşırı yorgunluk, halsizlik gibi semptomlar var ise
- Ağrı ile beraber kilo kaybı ya da aşırı iştahsızlık var ise
Çocuğumda Kas-iskelet Sistemi Ağrısı Var. Ne zaman Doktora Gitmeliyim?
Çocuklarda kas- iskelet sistemi ağrıları her zaman öncelikle bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir
Sistemik bir muayene ve gerekli tetkikler yapılarak ağrının büyüme ağrısı gibi masum bir sebepten kaynaklığı kanıtlanmalıdır.
Çocuklardaki hiçbir kas iskelet sistemi ağrısı gerekli değerlendirmeler yapılmadan büyüme ağrısı olarak kabul edilmemelidir.