Süt Çocuğunda Kakada Kan Görmek

Ailelerin en sık doktora başvurma sebeplerinden biri ‘’bebeğimin kakasının içinde çizgi şeklinde ya da toplu iğne başı büyüklüğünde noktalanma tarzında kan görüyorum’’ cümlesidir.

Bu durum tıpta ‘’alerjik proktokolit’’ olarak adlandırılan bir tür gıda alerjisinin dışa yansımasıdır.

 

Gıda alerjileri genel olarak 3 tipte toplanır;
  1. Grup: Kendini cilt lezyonları ile belli eder. Bebeklik dönemi egzama ya da atopik dermatit olarak adlandırılan cilt lezyonlarına neden olur. Bu formda ileriye dönük alerjik astım gelişme ihtimali daha yüksektir. Solunum yolu bulguları örneğin bronşiolit atakları eşlik etme ihtimali daha yüksektir. Yapılan alerji testlerinde çocuğun alerjik olduğu gıdayı yakalama ihtimali daha fazladır. Bu nedenle test yapılması daha uygun olan bir gruptur. Kandan yapılan alerji testleri ya da çocuk alerji uzmanları tarafından yapılan ‘‘deri prick’’ olarak adlandırılan cilt testleri çocuğun alerjik olduğu gıdayı bulmada bize yardımcıdır.

 

  1. Grup: Daha çok salt gastrointestinal sistem bulguları ile kendini gösterir.
  • Tipik olarak yaşamın ilk birkaç ayı içinde kendini belli eder.
  • Genelde tanı çoğu zaman ilk 3 ayda konmuş olur.
  • Bu bebekler ağlaktır, huzursuzdur ve mutsuzdur.
  • Anne bebeğini hiçbir şekilde avutamadığını ifade eder.
  • Çoğu zaman infantil kolik olarak kendini belli eder. Aile bebek çok ağladığı için acile başvurduğunu ve bebeklerinin infantil kolik olduğu söylendiğini ama verilen gaz damlalarından fayda görmediğini söyler.
  • Kusma bu bebeklerde görülen diğer bir yakınmadır. Genel olarak beslenmeden hemen sonra bebeğinin aşırı miktarda kustuğu görülür.
  • İshal diğer belirgin bulgudur. Kan görmeden önceki dönemde de bol sulu, çoğu zaman içinde yoğun mukus bulunan kaka mevcuttur.
  • Bazı bebeklerde beslenme reddi çok belirgindir. Anne bebeğini beslemek istediğinde bebek memeye yanaşmaz, emmek istemez, anne tarafından büyük güçlüklerle emzirilen süt de hemen bebek tarafından kusulur.
  • Gıda alerjisine bağlı olarak gelişen barsak iç yüzünde gelişen bu reaksiyon bazı bebeklerde o kadar aşırıdır ki meme reddi, kusma ve bol mukuslu bazen de kanlı olabilen bu ishal bebeğin kilo alımını bozar ve bu bebekler bazen aylık kilo alımının olması gerekenin gerisinde kalması ya da hatta hiç kilo alamama ya da kilo kaybı ile aileyi çok endişelendir.
  • Gıda alerjilerinin bu formunda yapılan alerji testlerinden bebeğin hangi gıdaya alerjisi olduğunu tespit etmek genel olarak mümkün olmaz bu nedenle de alerji testi çok gerekmedikçe yapmayız.
  • Kaka tahlilleri söz konusu kan görme, ishal, beslenme reddi, kusma yakınmalarının gıda alerjisi kaynaklı olup olmadığı konusunda bize yardımcı olur.
  • Gıdalara bağlı ‘’alerjik proktokolit’’e en sık neden olan gıda inek sütü ve süt ürünleridir. Bu durum sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı gıdalara bağlıdır. Hazır mama ile beslenen bebeklerde mevcut mama zaten inek sütünden formulüze edildiğinden mamanın kendisi alerjiktir.
  • Diğer en sık alerjik gıdalar sırası ile yumurta, süt+ yumurta aynı anda, fıstık ve çerez grubu, buğday proteini olarak bilinen glütendir.
  • Bu grup ilk gruba göre daha masumdur ve genel olarak 6. aydan sonra anne, 9. ayda sonra da bebeğin diyeti açılmaya başlanır.
  • İleriye dönük astım gelişme ihtimali daha düşüktür

 

  1. Grup: Mikst grup olarak bilinir. Her iki grubun özellikleri ve kliniğini içerir.

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?