Yenidoğan Bakımı – 3

Yenidoğan bakımı ile ilgili makalemin bu kısmında pratik bilgileri sizlerle paylaşıyorum. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşmak çocuklarımızın sağlıklı büyümesine katkıda bulunmak için önem taşımaktadır.

Yenidoğan bebeğin uykusu

Yenidoğan bir bebek genel olarak anne karnı alışkanlıklarını devam ettirme eğilimindedir.  Yenidoğan bir bebeğin ortalama uyku süresi 16-20 saattir. Bu da günün büyük bir bölümünü uykuda geçiriyorlar anlamına gelir. Özellik ortam ısısı çok yüksek olduğunda ve bebek çok giydirildiğinde daha çok uyumakta ve aileler beslenme amaçlı uyandırmakta zorlanmaktadır.

 

Bebeğimi beslenmek için uyandıramıyorum. Ne yapmalıyım?

Bebeğinizin üzerini inceltmek, el ayası ve ayak tabanlarına masaj yapmak, burnuna minik dokunuşlar yapmak, altını açmak yenidoğanı uyandırmanın en iyi yöntemleridir.

 

Yenidoğan bebekte dışkılama

Sadece anne sütü ile beslenen yenidoğan bir bebekte günlük dışkılama sayısı yaklaşık 8-10 defadır. Ekşi kokulu, küçük taneli ve bol sulu dışkı yaparlar. Zaman içerisinde günlük dışkı sayısı azalır. Mama alan bebeklerde genel olarak en başından dışkı sayısı daha azdır.

 

Yenidoğan bebekte göbek bakımı

Bebek doğduktan sonra göbek ortalama 7-10. günde düşer.  21. günden sonra göbeğin halen düşmemesi durumlarında sebep araştırılmalıdır. Daha önceki yıllarda göbek bakımı için alkol önerilirken son yıllarda göbek bakımı için hiçbir şey sürmeye gerek olmadığına karar verildi. Göbeğe herhangi bir şey sürmeyin, etrafına herhangi bir şey sarmayın ya da üzerini örtmeyin. Göbeğin bezin içinde kalmaması ve bebeğin kendi idrarı ile ıslanmaması önemlidir. Göbek dışarıda kalmalı ve hava ile temas etmelidir.

 

Yenidoğan bebekte banyo

Yenidoğan bebek taburcu olduktan sonra eve ilk gidildiğinde bir kez yıkanmalıdır. Buradaki amaç hastane ortamındaki mikropları eve taşımamak ve bebeğin üzerinde kan vs gibi kalıntıların temizlenmesini sağlamaktır. Sadece bebek değil hastanede kullanılan tüm kıyafet ve eşyalarında yıkanması hastane florasını eve taşımamak adına önemlidir. Bebek bir kez yıkandıktan sonra artık göbek düşene kadar bir daha yıkanmamalıdır. Göbek düştükten sonra mümkün ise her gün ama mümkün olmadığı durumlarda en azından gün aşırı yıkanması önerilir.

Su sıcaklığını belirlemedeki en iyi yöntem termometre ile suyun sıcaklığını ölçmektir. 35.5 derece en ideal su sıcaklığı olarak kabul edilir.

 

Yenidoğan bakımı ile ilgili diğer makalelerim;

Yenidoğan Bakımı – 1

Yenidoğan Bakımı – 2

 

Sağlıkla kalın

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için
bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
ANLAŞMALI SİGORTA
FİRMALARI
Anlaşmalı sigorta firmalarımızın listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BİZİ TAKİP EDİN
Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda, güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
BİZE ULAŞIN
Tüm sorularınız ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
KOCAELİ'NDEYİZ
https://kocaelicocukdoktorum.com/wp-content/uploads/2020/11/harita.jpg
BİZİ TAKİP EDİN
Güncel makalelerimiz, çocuk sağlığı ile ilgili paylaşımlarımız için bizi takip edin.
Sohbete başlayalım
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?